- Smartphones

Maze Alpha

De Maze Alpha is een zeer goedkope, bezelless smartphone. De telefoon heeft een prachtige uitstraling, maar toch wel een dikkere onderrand. De featureset voor zo een goedkopte telefoon is perfect, zo heb je: Touch-ID, Fast Charging, Dual Camera, MicroSD slot. High End telefoon voor weinig.

Zelf heb ik dit toestel gekocht. Dit toestel is dan ook op geen manier gesponsord of iets dergelijks. Ik hoef er geen review over te schrijven, maar ik doe dat omdat ik het leuk vind. Alles wat ik koop, betaal ik 100% zelf.

De Maze Alpha is een telefoon die ik direct wilde hebben nadat ik hem online voorbij zag komen. Toch was er wat twijfel of de telefoon het waard zou zijn, maar na de specificaties even door te hebben genomen, blijkt dit een prima telefoon. De specificaties zijn bijna zo goed als high end toestellen, maar hebben een prijskaartje waar je tegenwoordig om moet lachen.

De video review staat inmiddels ook online. Interesse? Bekijk hem HIER

Introduction & Sepcifications

Maze heeft de Maze Alpha in juni aangekondigd en wordt waarschijnlijk in de tweede week van juli verstuurd. Bij de introductie wordt de prijs in de eerste weken flink verlaagd, zo is de telefoon bij gearbest.com te koop voor 192 euro! Een koopje dus.

De telefoon beschikt over prima hardware, namelijk:

 • Afmeting: 159.8 x 82.5 x 8.1 mm
 • Batterij : 4000 mAh (non-removable), Lithium-Ion Polymer, MediaTek PE+ Fast Charge (9V/2A)
 • Processor: MediaTek Helio P25 (MT6757) (Octacore: 4x 2.5 Ghz 4x 1.4 gHz
 • GPU: ARM Mali-T880 MP2 900MHz
 • RAM: 4GB/6GB
 • Opslag: 64GB/128GB
 • OS: Android 7.0
 • Connector: USB 2.0 (Type-C) & 3.5mm audio jack
 • LED Notification: No
 • CE Certified?: Yes
 • Weight: 225 g

Connectivity:

 • Network: 4G LTE (Cat. 6)
 • Bands (GSM): 850/900/1800/1900 MHz
 • Bands (WCDMA): 900/2100 MHz
 • Bands (FDD-LTE): 800/900/1800/2100/2600 MHz (Band 1/3/7/8/20)
 • Wi-Fi: 5G Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth: 4.1
 • GPS: Yes
 • NFC: No

Gelukkig ondersteund de Maze Alpha gewoon de Nederlandse banden. Hierdoor heb je gewoon 4G waar bijvoorbeeld je iPhone of je Google Pixel ook 4G heeft. Hier even een foto hoe snel de 4G verbinding is met T-Mobile in Amsterdam:

Display:

 • Size: 6 inch
 • Resolution: 1080P Full HD (1920 x 1080 Pixels), 376 PPI
 • Cover Glass: Corning Gorilla Glass 4
 • Type: IPS LCD
 • Other information: 16:9 Aspect Ratio, 83% Screen-to-Body Ratio, Scratch Resistant, Capacitive, Multi-Touch

Camera Front + Rear

Rear:

  • Sensor: Samsung S5K3L8 Sensor
  • Megapixel: 13MP + 5MP
  • autofocus: Yes
  • Apeture:F/2.2
  • Video: 1080P Resolution Video at 60FPS
  • Feature: Auto-HDR, PIP (Picture in Piture), Panorama, Manual Control, Face Detection, Anti Flicker, Mono, Pro

Front:

 • Megapixel: 5 MP
 • Feature: Auto-HDR, PIP (Picture in Piture), Face Detection, 84°Wide Angle

Unboxing

Mooi, nu hebben we al het saaie specificatie werk gehad, nu kunnen we beginnen met het uitpakken van de Maze Alpha. Maar, even terug op de specificaties, niet verkeerd voor die prijs he! 😉

Naast de Maze Alpha zit er ook een Sim Ejector tool in de doos. Natuurlijk zit er een Fast Charge power adapter bij met de bij behoorde USB C kabel. Wat ik zelf wel fijn vind, is dat er twee Temeperd glasses in de verpakking zitten. Deze hoef je dus niet los aan te schaffen, maar wordt netjes meegeleverd.

Software:

De Maze Alpha wordt geleverd met Stock Android 7.0 (Nougat).

De software voelt tot nu toe stabiel aan. Er zitten weinig bugs in en hij draait mega snel. Zelf heb ik een back up terug gezet vanaf mijn Lenovo P2 zodat ik alle apps weer tot mijn beschikking heb.

In het dagelijks gebruik merk ik weinig software fouten. Af en toe sluit een app eens af, maar dat heb ik op elk toestel wat ik tot nu toe gehad heb wel gehad.

Op de Maze Alpha zijn een aantal nieuwe features welke ik nog niet eerder gehad heb op een Android toestel, namelijk:

Zo kun je met Gesture Unlock veel doen:

Bij Gesture Motion heb je weer andere opties:

Wat ik erg fijn vind is de Double Tap to wake. Dit is een functie die misschien niet iedereen gebruikt, maar het is voor mij enorm handig als de functie goed werkt. Bij de P2 werkte het enorm langzaam. Nu werkt het gelukkig weer lekker snel!

In de software zitten een aantal features die ik nog niet eerder gebruikt heb, maar ik nu aan het ontdekken ben. Zo heb je de One Hand Mode, welke echt nodig is bij de Alpha (tenzij je grote handen hebt). Doordat de telefoon 6″ is, kan je niet bij de hoeken komen. Maze heeft gelukkig de One Hand Mode welke zeer goed werkt.

Als je van links onder naar rechts onder het scherm veegt, wordt je telefoon kleiner en kan je gemakkelijk alles doen met 1 hand. Hieronder een foto hoe de One Hand Mode eruit ziet:

Hardware Benchmark Test + Comparison with iPhone 7 Plus:

Je kan wel high end hardware hebben, maar hoe presteert de hardware?
Zelf heb ik AnTuTu Benchmark gedraaid. Hieronder zie je de score van de Benchmark:

Als we dat vergelijken met de iPhone 7 Plus (En de overige toestellen in de top 6 van de AnTuTu benchmarks):

Qua benchmark tests valt het toestel dus een beetje tegen. In het dagelijks gebruik vind ik de Maze Alpha echter wel goed en snel aanvoelen. Apps openen snel, het scherm heeft bijna geen vertraging met swipen. Puur en alleen naar de benchmarks kijken is dus ook niet alles.

Hardware & knoppen

Touch ID is bijna onmisbaar in een telefoon. Gelukkig heeft de Maze Alpha dan ook een touch ID sensor in de home knop zitten.

Helaas werkt de touch ID sensor minder goed dan verwacht. Soms lijkt het wel of de telefoon in een diepe slaap modus is, waardoor hij de sensor niet leest. De sensor werkt dan pas weer als ik het scherm ontwaak met Double Tap of de fysieke knop op de zijkant. Dat is jammer, maar als de sensor wel werkt, werkt hij zeer snel.

Achterkant

Zelf was ik een beetje angstig dat de telefoon heel glad zou zijn omdat de achterkant van glas is. Dit is juist het tegenovergestelde! Zelf heb ik goeie grip op de telefoon en glijdt hij niet uit mijn handen. Fijn!

Wat wel een nadeel is van deze achterkant is dat je alle vingers erop ziet. Maar dan ook allemaal! Het is echt een vingerafdruk magneet.

Bellen

Een telefoon heb je natuurlijk om te bellen. En dat doet de Maze Alpha uitstekend. Donderdag 3 augustus stond er nogal veel wind in Amsterdam. Mooi moment om even het bellen te proberen.

Er was geen ruis te horen en de andere persoon hoorde niks van de wind die langs mij raasde. (Ja, ik stond op een open plek met veel wind).

Wat me wel op viel is toen ik belde in de bus (veel omgevingsgeluid) is dat de speaker niet heel hard kan. Ik moest me goed concentreren om te horen wat de andere kant zei.

Je kan op de Maze Alpha instellen dat de sluimer knop aan de rechterkant van het toestel dient als “ophangen”. Sommige vinden het handig, ik gebruik het, nu ik het weer heb, toch regelmatig.

Camera

Hier boven staan natuurlijk al de specificaties van de camera, maar zonder foto’s zeggen die specificaties natuurlijk niet zoveel.
De Samsung camera valt me enorm tegen. Omdat de camera van Samsung is, had ik hoge verwachtingen ervan. Misschien fout van mij, maar het resultaat is slecht.

Hieronder heb ik foto’s gemaakt in verschillende standen van de camera:

Normaal:

Pro Stand:

Mono:

Panorama:

Ook zit er een Pro stand op, deze maakt wel betere foto’s, maar nog steedszijn er veel betere foto’s te maken met andere toestellen.

Nou kan je voor de prijs ook niet de beste camera van de markt verwachten, dus moest er ergens op ingeleverd worden. Dat is bij de Alpha de camera geworden.

**UPDATE**

Er is een software update gekomen voor de Maze Alpha welke de camera zou moeten verbeteren. Eerst geloofde ik het niet zo, maar de camera is inderdaad een stuk beter geworden. Nu heb ik de update gedraaid en gebruik ik OpenCamera in plaats van de standaard Camera app. De foto’s zijn vele malen beter!

Hier onder kun je de foto’s bekijken. (Ik voeg ze vanavond toe! 😉 )

Qua video zou de telefoon 1080P op 60FPS moeten kunnen schieten. Hier heb ik natuurlijk even een prachtig filmpje mee gemaakt, naam dus gerust even een kijkje op de YouTube Link van de Maze Alpha Video Test.

Battery

In de Maze Alpha vind je een 4000 mAh batterij welke niet eruit te halen is. Sommige vinden dat jammer, ik vind persoonlijk geen probleem.
De voorganger van de Maze Alpha (Lenovo P2) heeft mij dan ook een hoge verwachting gegeven van de batterij. Hopelijk komt de Maze Alpha een beetje in de buurt van de prestatie van de Lenovo P2, dan ben ik zeer tevreden. Toch heeft de Maze Alpha wel flink groter scherm waardoor de accu duur weleens tegen kan vallen.

Natuurlijk heb de telefoon toen ik hem gekregen heb even gebruikt, mee gespeeld en van alles geïnstalleerd en geprobeerd. Daarom is de eerste dag niet echt een goed beeld van de batterij prestatie. De volgende dagen heb ik de de telefoon gewoon gebruikt zoals ik het altijd doe met een App die de batterij bij houdt. Zie hieronder de resultaten.

Na een gewone dag op kantoor, waar ik een uurtje in de bus heen en een uurtje in de bus terug zit, af en toe tijdens het werk even op mijn telefoon zit, is dit het resultaat.
Je zou bij weinig tot normaal gebruik 2 dagen kunnen doen met de batterij. Helaas redt ik dat net niet, aangezien ik vanavond onder de 50% en waarschijnlijk onder de 40% zit. Elke dag opladen bij normaal tot intensief gebruik is bij de Maze Alpha dus nodig. Kan je rustig aan doen met je telefoon en app je er af en toe mee, dan redt je gemakkelijk twee dagen.

Conslusion

De Maze Alpha heeft prima hardware. Voor de prijs is het een prachtig toestel waar je zeker veel mensen tevreden mee kan maken. Het scherm is echter wel aan de grote kant, maar daar kies je natuurlijk bewust voor. Toch zou een kleinere versie toch iets beter in de markt liggen denk ik.

Wat ik toch wel een groot nadeel vindt, is de slechte camera. In de Pro stand zijn de foto’s redelijk tot goed, alleen de normale stand is slecht. Hierdoor kunnen mensen afhaken. Zelf dacht ik niet veel waarde te hechten aan de camera, maar dit is wel het uiterste wat ik wil gaan voor de camera.

Toch zou ik de telefoon wel aanraden. Mede door zijn goede prijs is dit gewoon een toestel wat voor veel mensen betaalbaar is, je krijgt er geen BKR registratie door en je hebt goede specificaties en een snel toestel.

Bedankt voor het lezen van de review! Mis je punten of wil je iets wat meer getest hebben, laat het even weten! Ik ga nog een volledige video review maken, die komt op het kanaal van de 1080P video test 🙂 Mocht je interesse hebben, houd YouTube in de gaten zou ik zeggen!

Maze Alpha

€191,39
8.4

Overall

8.0/10

Battery

9.0/10

Screen

7.0/10

Features

8.0/10

Europe Support

10.0/10

Pros

 • 4G in Europe
 • Bezel less
 • 83% screen to body

Cons

 • Fingerprint scanner is slow
 • USB-C 2.0
 • No indicator light
 • Camera